Hugues Maillot, Le Figaro  Това трябваше да бъде голяма европейска коалиция.

...
Hugues Maillot, Le Figaro  Това трябваше да бъде голяма европейска коалиция.
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Доставките на танкове Leopard 2 все по-ясни и все по-разочароващи

Hugues Maillot, Le Figaro

 

 

Това трябваше да бъде огромна европейска коалиция. Когато в края на януари Германия утвърди доставката на танкове " Леопард " за Украйна, доста страни, разполагащи с това съоръжение, оповестиха, че ще се включат. Но от този момент нищо: броени известия, несигурни дати на доставка... до тази седмица. През последните дни няколко европейски страни прецизираха броя на танковете, които имат намерение да изпратят на Киев, или просто потвърдиха поддръжката си. И резултатите са по-слаби от предстоящото.

 

Занижени цели

В края на януари обособените страни, които имат тази техника, оповестиха изпращането на над 150 танка Leopard 2. Германия даже уточни, че ще сътвори алианс за доставка на два батальона Leopard 2, т.е. към 60 танка съгласно стандартите на украинската войска (31 на батальон). Според Die Welt задачата е била да се образува батальон от съвременни Leopard 2A6 и батальон от по-стари Leopard 2A4.

 

Но нашите съседи са съумели да вземат единствено 14 Leopard 2A6 от запасите на Бундесвера. " Нека бъдем ясни: не сме я докарали до един батальон, ще бъде половин батальон ", съобщи немският министър на защитата Борис Писториус след среща в Брюксел на 15 февруари. Те би трябвало да бъдат доставени " през последната седмица на март ".

 

Няколко от последните изказвания

В петък Полша разгласи, че е доставила първите бойни танкове Leopard 2: " Днес полските Leopard към този момент са в Украйна ", съобщи полският министър на защитата Мариуш Блашчак на съвещание на Съвета за национална сигурност, без да дава детайлности за броя на танковете, предадени на Киев. Досега страната е дала обещание 14 броя от по-старата версия 2A4, както оповестява Die Welt.

 

В същия ден Швеция съобщи, че ще достави " почти " 10 танка Leopard 2A5. В четвъртък Финландия разгласи, че скоро ще изпрати три танка Leopard 2 в модифицирана версия, предопределена за неутрализиране на мини и други взривни субстанции, съобщи министърът на защитата Микко Савола в изказване.

 

На 14 февруари Норвегия също загатна за подаяние на осем танка Leopard 2, без да прецизира версията. Трите скандинавски страни не загатнаха и дата за доставката.

 

Неотдавна Испания също разгласи доставката на шест танка Leopard 2A4 за Украйна. Тези машини, които към този момент не са на въоръжение в испанската войска, сега се ремонтират. Поради това доставката може да се забави. Португалия също беше дала обещание Leopard 2, без да прецизира броя им. И най-после, при започване на февруари Канада изпрати първия си танк Leopard 2 по въздух. В края на януари страната разгласи решението си да достави четири танка.

 

Нидерландия и Дания се отхвърлят от присъединяване

 

Европейската коалиция въпреки всичко би трябвало да се оправи и с отдръпването на някои страни. Такъв е казусът с Нидерландия, която беше оповестила, че ще може да даде 18 Leopard 2, закупени на лизинг от Германия и употребявани до момента в германско-холандски батальон. При питане от Die Welt държавното управление най-сетне оповести, че въпросните танкове не са разполагаем на Украйна. " Доколкото ми е известно, не е постъпвало публично (холандско) искане за изпращането им ", съобщи немският министър Борис Писториус в средата на февруари.

 

Дания, която има 44 Leopard 2A7, най-модерната версия, също няма да взе участие в алианса, оповестява Die Welt. По време на оповестяването на обединението тя планираше да изпрати шест танка, версия 2A6. В подмяна на това двете страни, както и Германия, оповестиха, че ще изпратят към 100 танка Leopard 1A5 " през идващите месеци ".

 

В елементи Нидерландия и Дания просто ще допринесат за финансирането на обновяването на тези остарели машини в складовете на немската индустрия, защото самите те не имат такива.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР